Schaatsen slijpen

* prijzen onderaan pagina


Slijpen
 

Om goed te kunnen schaatsen, heb je scherpe ijzers nodig. Met scherpe schaatsen glij je beter over het ijs en doordat je meer grip hebt, kun je ook beter afzetten. Bij scherpe schaatsen zijn de hoekjes van het ijzer 90°.

 

 

  

De ijzers van de schaatsen worden in de loop van de tijd bot. Dit is afhankelijk van hoe vaak ze gebruikt worden en op wat voor ijs je schaatst. Doordat er vaker zand op natuurijs ligt dan op de ijsbaan, worden de ijzers sneller bot op natuurijs. Je kunt zelf controleren of je ijzers bot zijn door je nagel langs het randje te gaan. Als er “slijpsel” achter blijft is hij scherp. Je moet dan wel een paar plekken proberen want het ijzer wordt nooit gelijkmatig bot. Als je twijfelt kun je het natuurlijk ook altijd even aan de instructeur vragen.

 


Wanneer moet je je schaatsen slijpen?

 

Dat is eigenlijk heel simpel, namelijk als je schaatsen bot zijn. Dit merk je ten eerste aan de verminderde hoeveelheid grip die je hebt op het ijs. Je kan het ook voelen door met de bovenkant van je nagel schuin langs de hoekjes van ijzer te halen. Als er weinig tot geen slijpsel van je nagel op het ijzer achterblijft, is de schaats bot.

Schaatsen kunnen ook bot aanvoelen door een braam op het ijzer.  Deze kun je voelen door met de punt van je nagel van boven naar beneden langs het ijzer te gaan. Er zit een braam als je nagel vlak voor de onderkant blijft haken.